Ο Σταύρακας ηγάπησεν

Ο Σταύρακας ηγάπησεν

Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο παίζουν δύο ηθοποιοί και επτά φιγού­ρες. Ο Καραγκιόζης και ο Σταύρακας ξεφεύγουν από τον μπερντέ και εμ­φανίζονται στη σκηνή, ενώ οι υπόλοιποι ήρωες του θεάτρου σκιών μένουν πιστοί στην θέση τους στο πανί. Ο Καραγκιόζης και ο Σταύρακας απέκτη­σαν και το προνόμιο να ξεφύγουν από την τυπολογία του θεάτρου σκιών και δεν θυμίζουν τόσο πολύ τους συνονόματούς τους.

Την σκηνοθεσία υπογράφει η Σταυρούλα Μαμούτου. Την μουσική έγραψε ο Μπάμπης Κουρκούδιαλος. Παίζουν μπροστά από τον μπερντέ ο Τάκης Μάλλης (Καραγκιόζης) και ο Σταύρος Τσαλαμπούνης (Σταύ­ρακας) και πίσω από το πανί ο Άρης Μερενίδης ( Κολλητήρι, Χατζηαβά­της, Μορφονιός, Διονύσιος, Μπαρμπαγιώργος, Βεληγκέκας, Βεζιροπούλα). Τις φιγούρες κινεί ο συγγραφέας. Τεχνικός της παράστασης είναι ο Μάκης Μαριάδης. Το πρόγραμμα και την αφίσα επιμελήθηκε ο Βασίλης Πρα­τσινάκης.

Μια πρώτη μορφή του έργου πρωτοπαίχτηκε στη Δράμα, τον Αύγουστο του 2001, στις εκδηλώσεις της Λέσχης Μοτοσυκλετιστών «Ο Πήγασος».

Το κείμενο και τα τραγούδια, προσβάσιμα στο διαδίκτυο.

Υπόθεση:

Ο Καραγκιόζης βρέθηκε κάτοχος, με τον γνωστό καραγκιόζικο τρόπο, ενός στοκ μο­τοσυκλετών από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Άνοιξε λοιπόν «Συνεργείον επι­σκευής και εμπορίας μοτοσυκλετών, Το αλαφρύ μπουζόκλειδο» και νοικοκυρεύτηκε, που λέει ο λόγος.

Στο βάθος του καταστήματος κατοικοεδρεύει και ο πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός «Ο Καζανόβας» που ειδικεύεται σε αφιερώσεις ερωτευμένων και επιθέσεις κατά του Βεληγκέκα. Ιδιοκτήτης, με τον γνωστό κολλητηριδιακό τρόπο, το Κολλητήρι.

Ο Σταύρακας οδηγεί μία Τράιουμφ και είναι πολύ ερωτευμένος. Από εδώ ξεκινούν και εδώ καταλήγουν όλα.

Έρωτες, φιλίες, πονηριές, μαλαγανιές, μυστήριο, ευαισθησία, λυρισμός ανάκατα με συνεργεία, μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, χρηματιστήρια, στάνες και ραδιόφωνα.

Κυρίες, κύριοι, αγαπητά παιδιά, σας παρουσιάζουμε το έργο: «Ο Σταύρακας ηγάπησεν!»

Καλή διασκέδαση!

2001, 2007
Εύοσμος, Νοέμβριος 2001
Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2001, στις 8 μ.μ. ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ευό­σμου, μια παράσταση με ηθοποιούς και φιγούρες με το έργο του Σπύρου Λαζαρίδη Ο Σταύρακας ηγάπησεν.

Ο Δήμος Ευόσμου ανέλαβε τα έξοδα της παραγωγής και  τα έσοδα από τις παραστάσεις διατέθηκαν για την ενίσχυση του συσσιτίου που οργανώνει η εκκλησία. Με το αντίτιμο του εισιτηρίου, έπαιρναν οι θεατές και το πρόγραμμα της παράστασης με όλο το κείμενο του έργου και το CD με τα τραγούδια της παράστασης.

 

 

Dianomi_flyer Εύοσμος, Φεβρουάριος 2002

Τα έσοδα διατέθηκαν στο 3ο Ειδικό σχολείο Ευόσμου.

Αφίσα του δεύτερου κύκλου παραστάσεων, στην Σταυρούπολη
Αφίσα του δεύτερου κύκλου παραστάσεων, στην Σταυρούπολη. Παίχτηκαν οι δύο πρώτες παραστάσεις τον ιανουάριο του 2003.

 

 

Σταυρούπολη, Ιανουάριος 2003

Μικρό χρονικό

Η παράσταση με τον τίτλο «Ο Σταύρακας ηγάπησεν» πρωτοπαρουσιάστηκε στη Δράμα, στις εκδηλώσεις ΤΕΧΝΗ & ΜΟΤΟ με τις δέκα πρώτες σκηνές της, τον Αύγουστο 2001, σε παραγωγή της Λέσχης Μοτοσυκλετιστών Πήγασος.

Η παρέα του Σταύρακα μεγάλωσε και η παράσταση εκτός από επτά νέες σκηνές, απέκτησε τραγούδια και μουσική, νέα σκηνικά και μεγαλύτερο κόστος παραγωγής το οποίο ανέλαβε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό ο Δήμος Ευόσμου. Παίχτηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ευόσμου τον Νοέμβριο 2001 και τον Φεβρουάριο 2002 σε τρεις παραστάσεις μπροστά σε περίπου χίλιους θεατές. Τα έσοδα του Νοεμβρίου (δύο παραστάσεις) δόθηκαν στο συσσίτιο της Εκκλησίας και του Φεβρουαρίου στο 3ο Ειδικό σχολείο Ευόσμου.

Ο κύκλος μοιάζει να κλείνει. Η παράσταση αποκτά νέα στέγη στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σταυρούπολης, τον Ιανουάριο 2003 με οικοδεσπότη αυτή τη φορά τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Σταυρούπολης. Νέα αφίσα διαλαλεί το ίδιο έργο που συνεχίζει να κερδίζει νέους φίλους.

Οι συντελεστές του Σταύρακα στελέχωσαν στα νειάτα τους φορείς που, πια, έπαψαν να λειτουργούν: Πανσπουδαστικός σύλλλογος Σταυρούπολης, Εκπολιτιστικός σύλλογος Ευόσμου, Μουσικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Ευόσμου, Πνευματικό Κέντρο Σταυρούπολης.

Νεώτερο μέλος στην παρέα του Σταύρακα ο παλαιότερος των πολιτιστικών συλλόγων των δύο συνοικιών, με τριάντα επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας, ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Σταυρούπολης. Από το 1965 απέναντι από το Ψυχιατρείο, πάνω στην οδό Λαγκαδά,  στο κτίριο που στέγασε την πρώτη εκκλησία των προσφύγων του οικισμού Λεμπέτ το 1914 και από το 2003 σε νέα έδρα λόγω διαπλάτυνσης του δρόμου. Τριάντα επτά χρόνια με αθλητισμό, πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνική προσφορά.

Η παρέα του Σταύρακα δεν σταμάτησε να μεγαλώνει. Δεν είναι αυτό ελπίδα;

ΥΓ: Τα έσοδα και πάλι για καλό σκοπό. Την αλλαγή στέγης του ΕΟΣ.

ΥΓ2: Παραστάσεις Σταυρούπολης: Σάββατο 25, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003, 9μμ, στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Σταυρούπολης, Λαγκαδά 221

Kilkis_stav Κιλκίς, Ιούνιος 2004 flyer-1flyer-2