Κατάστηθος ανέμων

Κατάστηθος ανέμων

 2021_KatastithosAnemon Κατάστηθος ανέμων, ποιήματα, εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, 2021.

Εξώφυλλο του Θωμά Γκινούδη. Σχέδιο εξωφύλλου και εικονογράφηση ποιημάτων: Bonslie/bonslie.tattoo

ISBN: 978-960-649-079-8

Κυκλοφόρησε στις 17.11.2021.

Σφήνες

Η τρίτη ποιητική συλλογή του Σπύρου Λαζαρίδη, τρεις δεκαετίες μετά τη δεύτερη!

«Κομψή συλλογή» χαρακτηρίζει το πρώτο του ποιητικό βιβλίο (Γλυκιές σφαιρούλες απ’ τ’ όμορφό σου όπλο, Εκδόσεις Διαγωνίου, 1986) ο Αντώνης Κάλφας (περ. Διαβάζω, αρ. 163, Μάρτιος 1987) και τον ίδιο ως «μια πραγματικά πρωτότυπη φωνή» ενώ η Ανθούλα Δανιήλ (περ. Γράμματα και Τέχνες, αρ. 52, φθινόπωρο 1987) επισημαίνει για το ίδιο βιβλίο: «Λόγος αστραφτερός και ζωντανός, στίχος καλοδουλεμένος με χειροπιαστές ερωτικές εικόνες».

Ο Γιάννης Πατίλης σε μια κριτική του (περ. Πλανόδιον, αρ. 15, Δεκέμβριος 1991) για τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Σπύρου Λαζαρίδη (Λαίμαργο βλέμμα, Εκδόσεις Διαγωνίου, 1990), διακρίνει στην ποίησή του «την ομορφιά και τη δράση των σκληρών ρεαλιστικών της περιγραμμάτων με τα οποία από την πρώτη της εμφάνιση τράβηξε την προσοχή μας» και αποφαίνεται πως το δεύτερο βιβλίο είναι μια «αποφασιστική χειρονομία» με την οποία ο ποιητής κατάκτησε έναν «αναγνωρίσιμο χώρο ανάμεσα στην ποίηση των νεωτέρων».

Αυτή η τρίτη του συλλογή εκδίδεται με την αίσθηση του ποιητή πως γράφει για πρώτη φορά και η αλήθεια είναι πως, πράγματι, εδώ συμβαίνει κάτι αναπάντεχο: όλα τα ποιήματα της συλλογής Κατάστηθος ανέμων δείχνουν, χωρίς ίχνος αναστολής, τα tattoo τους που φέρουν την υπογραφή Bonslie/bonslie.tatoo και αναδίδουν τη δική τους ομορφιά ως σκληρά ρεαλιστικά περιγράμματα!