Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ

Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ

Εκδόσεις Ζήτρος
Εξώφυλλο, επιμέλεια: Θωμάς Γκινούδης
Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Grafo ΑΕ
Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2022
Ημέρα κυκλοφορίας: 22-06-2022
ISBN: 978-960-649-089-7
Αριθμός σελίδων: 1088
Διαστάσεις: 24×17

Τηλεοπτική συνέντευξη στη Νίκη Σταματιάδου και τον Βασίλη Παναγιωτίδη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη για την Παράλλαξη

Τηλεοπτική συνέντευξη στη Δήμητρα Μακρή

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον Απόστολο Λυκεσά

Εντευκτήριο ιδεών, με τον Γιώργο Κορδομενίδη

Τηλεοπτική συνέντευξη στον Στέλιο Λουκά

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον Αλέξανδρο Σταματουλάκη

Σφήνες
Οι Εκδόσεις Ζήτρος εξέδωσαν τα βιβλία του Σπύρου Λαζαρίδη, «Από το Βαρδάρι ως το Δερβένι» (1996) και «Η μοναξιά του Ζέιτενλικ» (2012). Το δεύτερο βιβλίο είναι ουσιαστικά η δεύτερη, εμπλουτισμένη, έκδοση του πρώτου. Τα βιβλία καλύπτουν την ιστορία της εκτός των τειχών Δυτικής Θεσσαλονίκης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι το 1920. Πραγματεύονται τη μακραίωνη κυοφορία των δυτικών συνοικιών της πόλης. Αποδείχθηκαν βασικό εργαλείο για άλλους μελετητές και χρηστικός οδηγός για αρκετές πανεπιστημιακές εργασίες.
 
Τώρα οι Εκδόσεις Ζήτρος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Σπύρου Λαζαρίδη με το οποίο κλείνει ο κύκλος που άνοιξε με τα δύο προηγούμενα. «Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ» καλύπτει την περίοδο από την Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι και τα πρώτα χρόνια της επτάχρονης Δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Γεωγραφικά το βιβλίο ασχολείται με τη γειτονιά του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Περίπου 500 φωτογραφίες με τις λεζάντες τους, πάνω από 2.300 σημειώσεις και πλούσια βιβλιογραφία συνοδεύουν και υποστηρίζουν το κείμενο. «Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ» δεν είναι ένα βιβλίο που θέλει να σου πει τι έγινε, πού και πότε. Είναι ένα βιβλίο που σε θέλει να βλέπεις τι γίνεται εκεί, τότε! Ένα βιβλίο με συγγραφέα γοητευμένο από τη γλώσσα των πηγών του, δηλαδή ένα βιβλίο που δεν αναζητά αναγνώστες, αλλά κοινωνούς των όσων εξιστορεί.
 
Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ
Πρώτο μέρος: Τα ύστερα της μοναξιάς του Ζέιτενλικ
Έξι κεφάλαια που συνδέουν το νέο βιβλίο με τα προηγούμενα και προσθέτουν νέα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την έρευνα που συνεχίστηκε και μετά την έκδοσή τους.
Δεύτερο μέρος: Τα επακόλουθα της μοναξιάς του Ζέιτενλικ
Δώδεκα κεφάλαια στα οποία γινόμαστε κοινωνοί της διαδικασίας με την οποία μπήκαν τα σημάδια-ορόσημα της περιοχής˙ Μεσοπόλεμος, Κατοχή και πρώτη  περίοδος της Απελευθέρωσης. Το στρατόπεδο Παύλου Μελά αποκτά το όνομά του, η περιοχή αποκτά τις πρώτες της κοινότητες, η γη των Λαζαριστών αρχίζει να αλλάζει χαρακτήρα, ιδρύματα στήνονται στις άκρες ενός πανάρχαιου δρόμου, ένας ταπεινός γήλοφος αποκτά τον βαρύ τίτλο της τούμπας των Εκτελέσεων, ένα κομμάτι γης δίπλα στον μεγαλύτερο χείμαρρο της Θεσσαλονίκης υποδέχεται τους νεκρούς της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης μετά το Ολοκαύτωμά της.
Τρίτο μέρος: Αφήνοντας πίσω τη μοναξιά του Ζέιτενλικ
Πέντε κεφάλαια με τα οποία αρχίζουν και βγαίνουν ένα ένα τα σημάδια που μπήκαν στην περιοχή. Γη των Λαζαριστών πλέον δεν υφίσταται, το στρατόπεδο Παύλου Μελά γνωρίζει μια σύντομη περίοδο ελπίδας και αλληλεγγύης με τη παρουσία της UNRRA στα κτίριά του πριν ξανασυνδεθεί με τον ζόφο του εγκλεισμού για να περάσει –και αυτό όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα- στη μετεμφυλιακή του ρουτίνα, δημόσια κτίρια κτίζονται στην περιοχή, η τούμπα των Εκτελέσεων κατεδαφίζεται και στον χώρο της ανεγείρεται ένα εμβληματικό σχολείο το ΣΤ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ένα γήπεδο όπου μια ομάδα θα αγωνίζεται έχοντας πάρει το όνομά της από το στρατόπεδο του Παύλου Μελά όπως και η αντίστοιχη κατοχική ομάδα που έπαιζε Ποδόσφαιρο και έκανε Αντίσταση μέσα στο στρατόπεδο!